A misztika térben, szóban, képben - Nagymihályi Géza

  • A misztika térben, szóban, képben - Nagymihályi Géza
11,20
Nettó ár: 10,18€

Elérhető: Készleten

A misztika a legegyszerűbb és legáltalánosabb vallásos jelenség: az Isten és a lélek közvetítő nélküli kapcsolata. Korunkban, az elmagányosodás következményeként is, dicséretes módon megnőtt az érdeklődés iránta, de tévutak és -eszmék is burjánozni kezdtek. Ezoterikus áradás, barkácsolt világképek fenyegetik a naiv érdeklődőt.

A szerző megkísérli megragadni a misztika világából a maradandót, felrajzolni azt a klasszikus ívet, amely a keresztény antikvitástól napjainkig kiállta a lelki tapasztalat próbáját. Mondanivalóját három nagyobb témakörbe csoportosította: a szakrális térszervezés, vagyis a templomépítészet misztikus vonatkozásai, az egyházatyák legfontosabb tanításai és az ikonok drámaian szuggesztív, misztikus világának elemzése. Elemzései főképpen a keleti keresztény (bizánci) egyház hagyományain alapulnak.

A szerző görög katolikus lelkész, művészettörténész. Kutatási területe a keresztény antik és bizánci művészet-történet, és ezek hatása a jelenkor szakrális művészetére. Lelkészi tevékenysége mellett több főiskolán és egyetemen adott elő művészettörténetet, és rövidebb tanulmányai mellett hat kötetben fejtette ki kutatásai eredményét.
185 oldal, keménytáblás.