PAVOL - život a dielo apoštola národov - N. T. Wright

  • PAVOL - život a dielo apoštola národov - N. T. Wright
24,90
Cena bez DPH: 22,64€

Dostupnost: Na skladě

„Teraz vidíme len akoby v zrkadle, v záhade, ale potom budeme vidieť tvárou v tvár. Teraz poznávam sčasti, potom tak, ako som bol spoznaný. Teraz teda zostáva viera, nádej a láska, tieto tri, ale najväčšia z nich je láska.“Pavol
Apoštol PAVOL bol jedným z najvplyvnejších mysliteľov v dejinách našej civilizácie. Mnohí ho považujú za niekoho, kto zmenil svet. S tým by Pavol určite nesúhlasil. „Ježiš zmenil svet,“ povedal by. Určite však „objavil“ to, čo dnes nazývame novozmluvná teológia. Jeho texty mali určujúci vplyv na formovanie západnej kultúry a dodnes sú vodidlom pre milióny ľudí po celom svete. N. T. Wright spojil v tomto diele hlboké znalosti a porozumenie starovekého židovského sveta v grécko-rímskom kontexte prvého storočia s intímnou znalosťou Pavlových listov. Do rúk sa nám tak dostáva najucelenejší portrét života a diela PAVLA – apoštola národov, aký bol doteraz napísaný.
N.T. Wright, významný novozmluvný teológ a odborník na dejiny raného kresťanstva a zvlášť na dielo apoštola Pavla, sleduje v tomto podrobnom životopisnom diele životnú cestu Saula z Tarzu, ktorý sa stal apoštolom Pavlom. Tom Wright vás vovedie do Saulovho sveta judaizmu druhého chrámu a jeho horlivého prenasledovania prvých Ježišových nasledovníkov. Na ceste do Damasku nás spolu so Saulom šokuje stretnutie so vzkrieseným Mesiášom. So Saulom odídeme do Arabskej púšte a utiahneme sa do rodného Tarzu a už s Pavlom sa vydáme na nebezpečné cesty najúspešnejšieho misijného teológa všetkých čias po rímskych mestách Malej Ázie a južnej Európy. Až po mučenícku smrť v rukách cisára Nera v Ríme.

Štúdium Pavla sa vďaka knihe N.T. Wrighta stáva nielen erudovanejšie a komplexnejšie, ale aj dostupnejšie a ľudsky bližšie. Vždy som obdivoval autorovu schopnosť písať o vážnych veciach s istou dávkou hravosti, pričom nikdy nechýba pastorálny podtón, ktorý jeho diela robí čitateľnými a existenciálne naliehavými.
Michal Valčo, profesor cirkevných dejín, Univerzita Komenského
Život a učenie apoštola Pavla sú dodnes kľúčové pre celú spoločnosť. Tom Wright, azda najväčší žijúci expert pavlovských štúdií, nám pomáha vnímať Pavla v jeho autentickom kontexte – jeho listy nám „nepadli z neba“. Kniha je pre slovenskú cirkev veľkým darom
a pomáha v tom, aby Pavlove biblické texty začala čítať a vykladať s porozumením.
José Calvo Aguilar, Janči Máhrik, autori podcastu „Zabudnuté cesty“
400 strán, viazaná / tvrdá obálka s prebalom.